• Celoštátne kolo biologickej olympiády

          • V dňoch  16. - 17. 6. 2023 sa uskutočnilo v Tatranskej Lomnici celoštátne kolo 57. ročníka biologickej olympiády žiakov ZŠ.  Na základe výborných výsledkov v krajskom kole – získal 1. miesto – bol pozvaný aj žiak 9.C triedy našej školy  ŠIMON ZÁHUMENSKÝ. Súťažil v sekcii : geológia. V prvý deň súťaže absolvoval písomný test a poznávanie hornín a minerálov, druhý deň patril ústnej časti súťaže a riešeniu praktických úloh z geológie. Šimon sa úspešne popasoval so všetkými úlohami olympiády a v konkurencii 23 najlepších žiakov Slovenska obsadil krásne 4. miesto. Srdečne blahoželáme.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Celoštátne kolo biologickej olympiády.

          • Návšteva finančných inštitúcii

          • Žiaci deviateho ročníka mali dňa 21.6.2023  praktickú hodinu občianskej náuky v reálnom bankovom sektore. Aby sa z našich žiakov stali finančne gramotní mladí ľudia, pravidelne sa na vyučovacích hodinách venujeme otázkam osobných, či rodinných financií, učíme sa, ako fungujú banky, na čo si treba dať pozor pri rozhodovaní sa o pôžičke, či vedieť si vybrať účet šitý pre vlastné potreby. Rozumejú pojmom hrubá mzda, reálna mzda, odvody, dane, chápu princípy fungovania ekonomiky. Žiaci sa pri návšteve jednotlivých bánk v pozícii klienta živo zaujímali o to, ako fungujú banky. Deviatakov zaujímala aj pre nich aktuálna otázka - čo všetko súvisí s otvorením študentského účtu, aké sú zaň poplatky, aké sú podmienky jeho otvorenia. Keďže táto téma je pre deviatakov, z ktorých sa mnohí od septembra ocitnú na stredných školách mimo svojho bydliska mimoriadne aktuálna, nebola núdza o množstvo otázok.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva finančných inštitúcii.

          • Školský výlet 4.B

          • ,,Lepší školský výlet sme si nemohli ani priať." To boli slová žiakov 4.B triedy, ktorí s pani učiteľkou zvolili pobyt v krásnej prírode. Skúmali, objavovali, poznávali lúčne a lesné spoločenstvá rastlín a živočíchov a pritom si vytvárali pozitívny vzťah k prírode. Krátku turistiku na Podskalský Roháč ukončili opekačkou a športovými aktivitami. Ekorezort Vendelín v Podskalí sa pre nich stal nezabudnuteľným miestnom, na ktoré sa určite ešte radi vrátia.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Školský výlet 4.B.

          • Školský výlet Banská Bystrica

          • Ako aj iné deti na konci júna tak aj triedy 7.A a 8.A  absolvovali zaslúžený koncoročný výlet. V piatok ráno 16.6. nasadli do autobusu smer Harmanecká jaskyňa. Výstup síce preveril našu kondíciu, ale odmenou bolo príjemné schladenie a nádherná sintrová výzdoba tejto národnej prírodnej pamiatky, tzv.  „netopierej“ jaskyne. S  1042 schodmi v nohách sme sa následne presunuli do centra Banskej Bystrice, kde sme sa odfotili pod známym pamätníkom SNP, prezreli sme si stálu expozíciu – skanzen ťažkej bojovej techniky, ktorá pripomína obdobie 2.svetovej vojny a SNP. Potom sme prešli na krásne námestie zo 16. storočia a zrelaxovali pri krásnej fontáne. Počasie nám tiež prialo a všetci sme sa vrátili domov s peknými spomienkami.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Školský výlet Banská Bystrica.

          • Exkurzia na Mestskom úrade v Považskej Bystrici

          • V pondelok 12. júna 2023 boli žiaci 3.c triedy pozvaní na exkurziu na mestský úrad. Na hodinách vlastivedy sa učili o našom meste a okolitých obciach, a tak sa chceli dozvedieť aj trochu viac o tom ako to v tom našom meste funguje.

            V rámci návštevy sa oboznámili so štátnymi symbolmi Slovenskej republiky, vlajkou a znakom Považskej Bystrice. Mohli si vyskúšať sedieť v poslaneckých laviciach, kde videli aj fotografie a mená poslancov a ich hlasovacie zariadenia. Súčasťou návštevy bolo krátke stretnutie s primátorom mesta pánom Karolom Janasom. Žiaci mu dávali otázky, na ktoré sa snažil odpovedať tak, aby všetci rozumeli.

            Žiaci postupne prešli celú budovu a otvorili sa pre nich dvere redakcie Považskobystrických noviniek, kde videli ako redaktori píšu do počítača nové príspevky a grafici upravujú fotografie.

            Najväčší zážitok však mali na mestskej polícii. Privítal ich náčelník pán Lieskovský, ktorý im ukázal ako funguje kamerový systém v našom meste. Tam žiaci mali veľa otázok a na všetky dostali odpovede, vlastne až na tie, ktoré boli tajné a nemôžu sa zverejňovať.

            Tretiaci nadobudli nové vedomosti o našom meste, ktoré im pomôžu pri ich ďalšom vzdelávaní sa a osobnom rozvoji.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia na Mestskom úrade v Považskej Bystrici.

          • Školský výlet Brno

          • Dňa 9. 6. absolvovali triedy 7. C, 7. D a 8. B školský výlet k našim susedom do Českej republiky.  Očarila ich jaskyňa Macocha, kde mali možnosť pozrieť si nádhernú kvapľovú výzdobu. Uchvátila ich možnosť pozrieť si krásy jaskyne aj netradičnou plavbou na loďkách. Naše kroky ďalej smerovali na hrad Špilberk, kde sa oboznámili s históriou hradu a nakoniec si vyskúšali zábavným spôsobom svoje vedomosti z oblasti vedy a techniky vo Vida centre. Výlet dopadol na výbornú. Priniesol im nezabudnuteľné zážitky, na ktoré budú dlho spomínať.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Školský výlet Brno.

          • Piešťany - exkurzia a školský výlet v jednom

          • Sú miesta a mestá, ktoré sa nikdy nezunujú. K takým patria aj Piešťany, spájané najčastejšie s prívlastkom „kúpeľné“. Dňa 14. júna sa teda 2 družobné triedy – malí: 2.A a väčší: 6.C - v rámci koncoročného výletu vybrali do Piešťan.

            Našou prvou zastávkou bola Elektrárňa Piešťany -zrekonštruovaná priemyselná pamiatka z roku 1906. Bývalá obecná elektráreň, zapísaná na zozname národných kultúrnych pamiatok, v súčasnosti ponúka zážitkové vzdelávanie v oblasti fyziky, vedy, techniky a životného prostredia. Aktivity boli ladené interaktívnou formou, žiaci malí i veľkí si mohli všetko chytiť do rúk a vyskúšať. Šiestaci sa vzdelávali fyzikálne a druháci ekologicky.

            Nasledovala pešia prehliadka centrom mesta, kde sme si dožičili krátky rozchod a relax pri zmrzline a kochali sa nábrežnými vyhliadkami na rieku Váh a okolie. Ďalšou zastávkou bola vyhľadávaná turistická atrakcia Piešťan - plavba výletnou loďou po rieke Váh a priehrade Sĺňava. Sedeli sme v uzatvorenej palube, ale vďaka vyklopeným oknám a možnosti zdržiavať sa na otvorenej slnečnej terase sme si mohli nerušene vychutnávať let hravých čajok, rozmanitosť krásy na súši i na vode na okruhu  okolo Vtáčieho ostrova cez Ratnovskú zátoku, k Dráhovskej hati a odtiaľ proti prúdu k Rybárskemu dvoru. Loď kotvila pod Kolonádovým mostom, ktorý je najdlhší krytý most na Slovensku. Pri kultovej  bronzovej soche Bartolamača pri priečelí Kolonádového mosta , ktorá tu stojí už takmer deväťdesiat rokov, sme si urobili i spoločnú fotografiu.

            Počasie nám prialo a všetci boli s výletom spokojní.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Piešťany - exkurzia a školský výlet v jednom.

          • Vyhodnotenie výtvarnej súťaže na tému „Hasič- pretekár“

          • V tomto školskom roku opäť vyhlásili Dobrovoľná požiarna ochrana SR a Republiková komisia DPO SR zaujímavú súťaž. Zo všetkých zúčastnených škôl mala naša škola najväčšie zastúpenie. Spolu za 1. aj 2. stupeň sme zaslali na tému Hasič – pretekár 80 výkresov. V utorok -13. júna 2023- prišli  ku nám pracovníci územnej organizácie dobrovoľného DPO SR, aby ocenili všetkých zúčastnených súťažiacich. Žiaci sa tešili z pekných darčekov. Veríme, že v budúcnosti sa do podobnej súťaže opäť zapojíme.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Vyhodnotenie výtvarnej súťaže na tému „Hasič- pretekár“.

          • Výlet Belušské Slatiny

          • Ako sa rozlúčiť s deviatimi rokmi na základnej škole? Veľkou časťou lúčenia je aj tradičný výlet. A tak si v piatok 9.6. ráno žiaci 9.A zbalili pár športových vecí, karty a iné spoločenské hry, slušnú kôpku jedla a vyrazili na dva dni na chatu do Belušských Slatín. Tu si zašportovali, poobjavovali zaujímavosti a ihriská Beluše, sami si uvarili chutné jedlá. Večer chlapci pripravili opekačku a potom sa pobavili pri rôznych spoločenských hrách. Len škoda, že počasie bolo skúpe na slnečné lúče. Ale aj napriek tomu v ich srdciach určite ostane slnečná spomienka na tento výlet. Nech sa im v ich ďalšom živote splní všetko, čo si prajú.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Výlet Belušské Slatiny.

          • Hrnčiarsky ateliér

          • Žiaci 3.C triedy navštívili Hrnčiarsky ateliér u pani Zeliskovej v Dubnici nad Váhom. Videli ako sa pracuje na hrnčiarskom kruhu, dozvedeli sa nové informácie o hline a iných modelovacích materiáloch. Po prednáške, besede a praktickej ukážke sa žiaci pustili do samostatného  tvorenia. Vlastnými rukami vyrobili krásne slnečnice, ktorí už dnes zdobia ich detské kútiky. Takáto tvorivá dielňa sa všetkým veľmi páčila. A nakoľko  dievčatá a chlapci ukázali, že sú slušní a šikovní, dostali pozvanie do ateliéru, že môžu prísť aj na jeseň.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Hrnčiarsky ateliér.

          • Ročníkové práce 3.C

          • Tento školský rok boli prezentácie ročníkových prác pre žiakov 3.C opäť výnimočné, nakoľko ich prezentovali prvýkrát aj pred svojimi rodičmi.  Veľké nadšenie vložili nielen do vlastných  príprav, ale aj do samotnej prezentácie. Vybrali si zaujímavé a pútavé témy, ktoré veľmi dobre prezentovali. Všetky práce veľmi zaujali, žiaci nadobudli nové vedomosti z oblasti prírodovedy, vlastivedy, kultúry i spoločenských vied a samozrejme obohatili aj dospelých o nové informácie. Dievčatám a chlapcom patrí veľká pochvala za odvahu a výborné výsledky počas celého školského roku. A tiež aj ich rodičom za podporu, správne usmernenie a spoluprácu.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Ročníkové práce 3.C.

          • Valasská Belá

          • Dňa 8.6.2023 sa žiaci 1.C,2.C a 3.C zúčastnili exkurzie vo  Valaskej Belej,  kde  sa zoznámili s tým, ako vzniká sklo a z čoho  a s výrobou sklených výrobkov. Všetci boli nadšení a s exkurziou spokojní, odchádzali s peknými zážitkami.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Valasská Belá.

          • Olympijský deň

          • Dňa 8.6.2023 sa naši žiaci 3. a 4.ročníka zúčastnili pretekov v atletike, ktoré sa uskutočnili v športovom areáli ZŠ Školská . Deti súťažili v behu na 60 m, v hode kriketkou, v hode plnou loptou, v skoku do diaľky, v skoku z miesta a v štafete. Prvenstvo z minulého roku sa nám nepodarilo zopakovať, ale i napriek tomu sme uspeli v niekoľkých individuálnych disciplínach. Našu školu reprezentovali: Sofia Bajzová, Melisa Kremeňová, Karla Janošková, Lilien Michalíková, Dušan Gašpárek,Oliver Slaninka, Kristian Zahradnik, Oliver Húska, Teodor Jurdík a Filip Danielčík. Všetkým gratulujeme!!!

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Olympijský deň.

          • Výlet hrad Beckov

          • 9.júna žiaci 5.B a 6.B navštívili hrad Beckov. Sprievodkyňa zážitkovou formou oboznámila deti s nedobytným sìdlom rytiera Stibora, ktoré vzniklo na vápencovom brale.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Výlet hrad Beckov.

          • Exkurzia

          • 9. júna v rámci programu Školské ovocie sa uskutočnila exkurzia do Veselého pri Piešťanoch. Žiaci 5.B a 6.B zavítali do ovocného sadu, výrobných a skladovacích priestorov, záhradného centra. Ďakujeme Vlaďke Jančuškovej, ktorá nás sprevádzala a nazbierala deťom jahodové prekvapenie.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia .

          • Prezentácie ročníkových projektov v 4.C

          • Tento školský rok boli prezentácie ročníkových projektov pre žiakov 4.C výnimočné, nakoľko ich prezentovali posledný krát na 1.stupni. Veľké nadšenie vložili do ich príprav  a aj do samotnej prezentácie. Vybrali si zaujímavé a pútavé témy, ktoré prezentovali pred svojimi spolužiakmi a aj rodičmi. Všetky práce nás veľmi zaujali a obohatili o nové informácie. Žiakom patrí veľká pochvala za odvahu a pripravenosť a rodičom za podporu a usmernenie pri príprave týchto ročníkových projektov. 

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Prezentácie ročníkových projektov v 4.C.

          • Čitateľský maratón na hodine ruštiny

          • Čitateľský maratón sme podporili i na hodinách ruského jazyka. Decká nielenže čítali ruské národné rozprávky, ale sa dokonca šiestaci naučili rozprávočku Repku naspamäť a aj si ju spoločne nacvičili ako veselé divadielko. Vzájomne sme sa spolu na hodine zabavili a ukončili šiesty ročník príjemnou aktivitkou.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Čitateľský maratón na hodine ruštiny.

          • Olympijský deň

          • Piatok 2.6.2023 bol pre žiakov I. stupňa výnimočný. Konala sa u nás olympiáda. Disciplíny boli rôzne a deti ich zvládli perfektne. Žiaci tu mohli ukázať svoje športové výkony, za ktoré získali tí najlepší medaily. Dievčatá a chlapci boli hodnotení zvlášť, aby mal každý možnosť stáť na stupienku víťazov. Všetci sa snažili najviac ako vedeli. Tento krásny športový deň s medailami bol pod záštitou OZ Zrniečka pre sny- pani Katarína Beranová s dcérou Lenkou Beranovou. Za všetko ďakujeme. Veľké ĎAKUJEM patrí pani vychovávateľkám, pani učiteľkám, pani zástupkyni a žiakom 9. ročníka za pomoc. Úsmevy na tvárach a šťastné očká svedčili o tom, že to bol vydarený deň. 

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Olympijský deň.

          • Exkurzia a školský výlet v jednom

          • V piatok 2.6. sa naši deviataci z 9.ADB a niektorí ôsmaci vybrali na exkurziu do mesta Sereď. Navštívili sme múzeum holokaustu, kde sme si pripomenuli  smutné  udalosti našich dejín, rozprávanie nášho sprievodcu nás prenieslo do obdobia  2. svetovej vojny. Potom nám bolo veselšie naša cesta pokračovala do Trnavy, kde sme navštívili divadlo.J. Palárika. Divadelné predstavenie bolo napínavé, veď bolo od A. Christie a do poslednej chvíle nebolo jasné kto je vinník.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia a školský výlet v jednom.

          • Výsadba zelene

          • Dnes aktívne pomáhali pri výsadbe Muchovníkov a červených malín žiaci z 8.A. Išlo a aktivitu v rámci projektu Máme radi včielky.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Výsadba zelene.