• Olympiáda z anglického jazyka
          • Olympiáda z anglického jazyka

          • Dňa 13.1. sa v CVČ konalo okresné kolo olympiády v Anglickom jazyku .Za našu školu súťažil v kategórii 1A Ondrej Čáni zo 7.C a v kategórii 1B Sophia Zimányiová z 9.D.

            Súťaž bola veľmi náročná, pozostávala z 3 častí - písomnej (kde sa zisťovala úroveň jazyka z gramatické stránky,slovná zásoba,počúvanie s porozumením a čítanie s porozumením), ústnej časti - príbeh podľa obrázkov a ústnej interakcie - dialóg na určenú tému.

            Obaja naši žiaci sa stali úspešnými riešiteľmi olympiády. V silnej konkurencii,kde rozhodoval naozaj každý bod,sa napokon v kategórií 1B umiestnila Sophia na prvom mieste a postúpila do krajského kola.

            Krajské kolo sa konalo 16.2. v Dubnici nad Váhom. Konkurencia bola takisto silná, veď sa tu stretli najlepší z trenčianskeho kraja. Sophia sa napokon opäť stala úspešnou riešiteľkou a umiestnila sa na štvrtom mieste. Srdečne gratulujeme

          • Lyžiarsky kurz 7AB

          • V dňoch  6. až 10. februára sa naši siedmaci zo 7.A a 7.B zúčastnili lyžiarskeho výcviku na Makove. Za krásneho ale veľmi mrazivého počasia sa všetci žiaci naučili základy lyžovania. Samozrejme, tí skúsenejší si patrične zdokonalili svoju techniku. Ďakujem všetkým žiakom za usilovnosť a veľké zlepšenie.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Lyžiarsky kurz 7AB.

          • Divadielko v 5.C

          • O tom, že hodiny literatúry môžu byť aj zábavné, sa presvedčili žiaci z 5.C triedy. Sami si nacvičili a navzájom medzi sebou predviedli 3 maňuškové divadielka, ktoré im vyčarili úsmevy na tvárach. Napokon si s bábkami zapózovali na spoločnej fotografii. 

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Divadielko v 5.C.

        • Olympiáda z dejepisu - okresné kolo
          • Olympiáda z dejepisu - okresné kolo

          • Dňa 8. 2. 2023 sa uskutočnilo okresné kolo Dejepisnej olympiády, kde nás úspešne reprezentovali M.Mondek zo 6.D - 1.miesto, M.Čech. zo 7.D - 1.miesto, D.Hanuliaková zo 7.B - 7.miesto, R.Kurajský z 9.B - 2.miesto a B.Políček z 9.D - 3.miesto. Na krajské kolo postúpili M.Čech a R.Kurajský. Všetkým zúčastneným srdečne blahoželáme.

          • Turistický krúžok - Hrebienok

          • 11. februára 2023 sa žiaci turistického krúžku zúčastnili turistickej vychádzky zo Starého Smokovca na Hrebienok. Po výstupe na Hrebienok ich kroky smerovali po náučnom chodníku okolo Bilíkovej chaty k Rainerovej chate, kde si deti pozreli snehový Betlehem. Cestou späť do Starého Smokovca sa deti vyšantili na snehu. Mnohí z nich si vyskúšali najdlhšiu sánkarskú dráhu. Príjemné slnečné počasie umocnilo umelecký zážitok tohto krásneho dňa.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Turistický krúžok - Hrebienok.

          • Vlastivedné múzeum

          • Dňa 6.2 žiaci 2.C s p.uč.Dudoňovou navštívili vlastivedné múzeum, kde mali tvorivé dielne na tému: Deukopage.Žiaci mali z výrobkov nesmiernu radosť.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Vlastivedné múzeum.

          • Školské kolo chemickej olympiády

          • Vo štvrtok 9. februára 2023 sa skupina piatich zanietených deviatakov popasovala s úlohami školského kola chemickej olympiády. Každý z nich toto kolo zvládol a stal sa tak úspešným riešiteľom. Na prvé dva stupne víťazstva dosiahli dvaja chlapci súčasne - Samuel Skladaný z 9.D a Šimon Záhumenský z 9.C. Obaja dosiahli rovnaký a zároveň najvyšší počet bodov. Tretiu priečku za chlapcami obsadila Patrícia Raríková z 9.C. 

            Všetkým zúčastneným blahoželáme a držíme päste v okresnom kole.

          • Prváci spoznávali včely

          • Dňa 18. januára 2023 žiaci 1.C triedy navštívili  Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici. Absolvovali sme hravý výučbový program s názvom „Kto opeľuje kvietky?“. Zábavným spôsobom a s použitím milých kreatívnych pomôcok deti do detailov spoznávali včelu medonosnú a iný opeľujúci hmyz. Naučili sme sa z čoho pozostáva telo včely a akými vývojovými štádiami včela počas svojho života prechádza. Jemnú motoriku sme potrénovali pri kŕmení včelích larvičiek zrnkami peľu. Mechanizmus opeľovania rastlín sme si názorne vyskúšali pomocou figúrky včielky a kriedového prášku.  Záver programu sme venovali vypĺňaniu pracovných listov. Počas hodiny sme zažili veľa zábavy.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Prváci spoznávali včely.

          • Duálne vzdelávanie v praxi

          • Naši deviataci sa zúčastnili exkurzie, ktorú zorganizovala SOŠ strojnícka. Bola pripravené pre tých, ktorí premýšľajú o profesiach v oblasti strojárstva a elektrotechniky.Navštívili sme firmy v meste a jeho blízkom okolí, zoznámili sa s ich výrobou, aj ako funguje duálny systém.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Duálne vzdelávanie v praxi.

          • Okresné kolo Olympiády v nemeckom jazyku

          • Dňa 18. 01. 2023 sa v Centre voľného času Považská Bystrica uskutočnilo okresné kolo Olympiády v nemeckom jazyku. Súťaž sa skladala z písomnej časti: gramatický test, počúvanie a čítanie s porozumením, a z ústnej časti, ktorá obsahovala opis obrázku s vytvorením príbehu a vyjadrenie sa ku konverzačným témam podľa pokynov skúšobnej komisie.

            V kategórii 1A sa na 1. mieste umiestnila Lucia Faciníková zo 7. B triedy a na 2. mieste Sofia Fučeková  zo 7.C triedy.

            V kategórii 1B  1. miesto obsadila Katarína Mikulová z 9. D triedy a 2.miesto Šimon Záhumenský  z 9.C triedy. Katka Mikulová a Šimon Záhumenský  postupujú do krajského kola ONJ. 

            Žiakom srdečne gratulujeme, ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy a držíme palce v krajskom kole!

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Okresné kolo Olympiády v nemeckom jazyku.

          • Šaliansky Maťko

          • Dňa 17.1. 2023 sa uskutočnilo okresné kolo recitačnej súťaže v prednese slovenských povestí Šaliansky Maťko. Našu školu reprezentovali 3 žiaci. V 1. kategórii Timotej Kurajský z 3.C, v 2. kategórii Valentína Koreníková z 5.C a v 3. kategórii Lucia Faciníková zo 7.B triedy.

            Valentínka obsadila 1. miesto a Lucka 2. miesto. Dievčatám blahoželáme a ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu. 

            Valentínke držíme palce a prajeme veľa úspechov v krajskom kole.

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Šaliansky Maťko.

          • Vianočné priania

          • Keď padá hviezda, máme si niečo potichu priať, aby sa nám to splnilo. Vianočné priania sú ale ešte čarovnejšie, pretože sa plnia iba raz v roku. Túto ideu sme sa snažili naplniť na posledných vyučovacích hodinách cudzích jazykov - vianočnými vinšami a symbolickými darčekmi. Na hodinách sme čajíčkovali a koštovali vlastnoručne upečené vianočné dobroty.

            Žiakom sa tieto tradície páčia a tešia sa na ne opäť o rok.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočné priania.

          • Vianočné tradície

          • V dnešnej uponáhľanej dobe je veľmi málo dní v roku, keď môžeme odložiť ťarchu každodenných povinností, na chvíľu zastať a vychutnať si čaro neopakovateľnej adventnej atmosféry.  V posledných  dňoch  vyučovania sa v triedach zjavil Mikuláš, čert a anjel  a žiaci 2. stupňa - pomocníci Mikuláša, čerta a anjela obdarovali mladších žiakov sladkým prekvapením. Žiaci sa spoločne smiali, recitovali, hrali a tvorili. Nádherná atmosféra sprevádzaná humorom a dobrou náladou potešila a zabavila všetkých. Snáď k nám zavítajú aj o rok...

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočné tradície.

          • Dotácia na stravu

          • V prípade záujmu o poberanie dotácie na stravu na mesiace 01 – 06/ 2023  je potrebné, aby tí rodičia, ktorých deti sú oprávnené na poskytnutie tejto dotácie odovzdali najneskôr do 09. 01. 2023  škole potvrdenie, na základe ktorého mu bude táto dotácia poskytnutá.

            Ide o  jedno z týchto troch potvrdení:

            -  potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc  v hmotnej núdzi (dieťa v HN),

            -  potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške sumy životného minima (dieťa v ŽM),

            -   čestné vyhlásenie o neuplatnení nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa (dieťa bez daňového bonusu). Tlačivo – Čestné vyhlásenie o neuplatnené nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa je prílohou tohto oznamu. Pokiaľ nebude na webovej stránke ústredia ÚPSVaR zverejnené  upravené  „Čestné vyhlásenie pre 15 ročné deti, treba aj pri týchto deťoch použiť Prílohu č.1

            Tlačivá na posúdenie príjmu alebo potvrdenie o poberaní dávky v hmotnej núdzi si rodičia detí môžu vyzdvihnúť na ÚPSVaR Považská Bystrica (3. poschodie, č. dv. 313) v termíne od od 12. 12. 2022 do 09. 01. 2023.

            POZOR ZMENA V PRÍPADE 15 ROČNÝCH DETÍ

            V zmysle schváleného návrhu novely zákona o dani z príjmov od 01.01.2023  v prípade detí, ktorým je poskytovaná dotácia na stravu podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách, dôjde k zmene pri poskytovaní dotácií na stravu pri deťoch v ZŠ, ktoré dovŕšili 15 rokov veku, nakoľko tieto už nebudú mať nárok na dotáciu na stravu, ak si rodič na dieťa uplatní daňový bonus.

            Vzhľadom na vyššie uvedené  -  deťom, ktoré dovŕšili 15 rokov veku už nebude možné poskytnúť dotáciu na stravu bez predloženia čestného vyhlásenia

            o neuplatnení si daňového bonusu.

            Pri 15-ročných deťoch bolo zrušené súbežné poberanie daňového bonusu a dotácie na stravu. Nárok na dotáciu na stravu budú mať len tie deti, na ktoré si rodič neuplatnil daňový bonus, čo potvrdí svojim podpisom na čestnom vyhlásení.

            Priloha_c._1_-_Cestne_vyhlasenie_SR_upravene_od_1.1.2023.docx

          • Tvorivé dielničky

          • Vianoce už klopú na dvere a žiaci 4.B triedy sa na ne pekne pripravili. Okrem vianočných pozdravov, ktoré každého zahrejú pri srdci, vyrábali aj roztomilé vianočné ozdoby. Príjemným spestrením bola aj návšteva gitarového krúžku.

            Šťastné a veselé Vianoce

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Tvorivé dielničky.

          • Mladí reportéri

          • 7. C sa na hodine občianskej zmenila na reportérov aktuálnych správ. Vyskúšali si, ako sa reportér musí pripraviť na svoje vysielanie a potom následne odprezentovať svoje príspevky. Išlo im to jedna báseň. Možno raz niekto z nich vyskúša aj toto povolanie.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Mladí reportéri.