• Prírodná lekáreň

          • Žiaci 6.A, C a D triedy absolvovali prednášku spojenú s ochutnávkou liečivých čajov vo vlastivednom múzeu. Veľmi pekne reagovali aj na otázky prednášajúcej a hravou formou si zopakovali aj obohatili svoje poznatky o liečivých rastlinách na našom území. Nové možnosti použitia liečivých byliniek sa tak môžu stať súčasťou ich života.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Prírodná lekáreň.

          • Prevencia fajčenia

          • Prevencia predbieha rizikové správanie u detí. Na stretnutí s pracovníkom RÚVZ sme sa dozvedeli, že fajčenie je problém a prináša zdravotné i iné problémy.. Preto majme na pamäti, že zdravý životný štýl je naša cesta.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Prevencia fajčenia.

          • Okresné kolo technickej olympiády

          • Vo štvrtok 24. 11. 2022 sa uskutočnili okresné kolo technickej olympiády, v ktorej sme mali svoje zastúpenie. V kategórii B nás reprezentoval Michal Pavlovič a obsadil 4. miesto, v kategórii A nás zastupovali Kajka Pepichová a Šimon Záhumenský a tiež obsadili 4. miesto. Gratulujeme.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Okresné kolo technickej olympiády.

        • Okresné kolo SJL
          • Okresné kolo SJL

          • Dňa 10. 11. 2022 sa uskutočnilo okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry v kategórii C. Našu školu reprezentoval Richard Kurajský z 9. B, ktorý obsadil 5. miesto. Darilo sa mu najmä v rečníckom prejave i vo vedomostnom teste. Srdečne blahoželáme!

          • Návšteva Považskobystrickej knižnice - ŠKD

          • Deti zo školského klubu prežili opäť zaujímavé popoludnie.  Voľný čas strávili v  mestskej knižnici. Pri návšteve, ktorá trvala takmer  2 hodiny zistili, čo im ponúka budova stará viac ako 120 rokov. Deti sa dozvedeli, že  knihy sa dajú  nielen kúpiť ale aj požičať. S pomocou pani knihovníčky si vytvorili vlastnú záložku do knihy a porozprávali  sa o čítaní a obľúbenej knižke. Pani knihovníčka ukázala deťom  postup vyhľadávania kníh a možnosť zapožičania. Deti mohli blúdiť pomedzi regály, vyberať a listovať v rôznych tituloch, ktoré ich zaujali. Veľmi pútavé bolo rozprávanie o knihách pre nevidiacich a slabozrakých. Deti zistili, že knihy možno "čítať prstami." Pre mnohých bolo zážitkom  vyskúšať si hmatom plastické písmo vyrazené do papiera a vylúštiť názov knihy v Braillovom písme.  Záver návštevy patril čítaniu. V pokojnej atmosfére  "pod lampou" počúvali  poučný príbeh o počarbanej knižke. Príbeh  motivoval deti k diskusii o tom, ako a prečo je potrebné sa o knihy starať. Návšteva knižnice bola pre deti veľmi hodnotná, ostáva len dúfať, že deti v tomto uponáhľanom svete nestratia záujem o čítanie.

            Vďaka patrí pani knihovníčkam z detského oddelenia a beletrie, ktoré pre nás tento zaujímavý program pripravili. 

            L.PÉLIOVÁ 

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva Považskobystrickej knižnice - ŠKD.

        • OZNAM vedúcej školskej jedálne
          • OZNAM vedúcej školskej jedálne

          • Vážení rodičia stravníkov, pripomíname, že stravné na mesiac december je potrebné
            uhradiť do pondelka 21.11. 2022 na účet ŠJ SK 02 5600 0000 0028 20768006 :
            I. stupeň – 21,76 EUR
            II. stupeň – 23,20 EUR

          • OK - stolný tenis

          • V stredu 16. 11. 2022 sa konalo okresné kolo v stolnom tenise žiakov a žiačok. Našu školu úspešne reprezentovali chlapci Šimon Hanták, Ján Pepich, Rasťo Jakubec a Bruno Ovčík. V silnej konkurenci získali 3. miesto. Dievčatá v zložení Deana Tatierská, Liliana Richtáriková, Paťa Raríková a Ema Bošková obsadili 4. miesto. Gratulujeme

            Do fotogalérie bol pridaný nový album OK - stolný tenis.

          • Hodina techniky

          • Naši ôsmaci si boli vyskúšať navrhnúť a nakresliť súčiastky v kresliacom programe AutoCad a Inventor v SPŠ,spolupracovali s maturantami v odbore strojárstvo.Išlo im to spolu výborne.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Hodina techniky.

          • Kariérne poradenstvo v 9. A

          • Voľba strednej školy a voľba povolania nie je ľahká. Dúfam, že stretnutie s kariérovou poradkyňou z CPPPaP bola pomocou pre našich deviatakov pri ich rozhodovaní.

        • iBobor
          • iBobor

          • Aj v tomto školskom roku 2022/2023 sme sa v dňoch od 7.11 do 11.11 zapojili do informatickej súťaže iBobor. Vybraní súťažiaci riešili priamo cez počítač rôzne zadania z oblasti informatiky, algoritmizácie a logického uvažovania. Boli rozdelení do štyroch súťažných kategórii:

            Kategória - DROBEC (2.-3. ročník) bolo 5 úspešných riešiteľov.

            Najlepší z nich bol Matej Mitaš - 3.C, ďalej Veronika Turner - 3.C, Lujza Kuťková - 2.A, Mychailo Loburak - 2.C a Eliška Čechová - 3.C.

            Kategória - BOBRÍK (4.-5.ročník) bolo 25 úspešných riešiteľov.

            Najlepší z nich bol Ondrej Brídzik - 5.C, potom Jakub Tomana - 5.A, Anna Ježíková - 4.A, Agáta Krčík - 5.C, Alex Brojo - 5.C, Filip Ftorek - 4.B, Tamara Hrkotová - 5.B, Vladimíra Vojtášová - 4.A, Bronislava Spurná - 5.B, Ján Turányi - 5.C, Klára Podušelová - 4.C, Klaudia Berhanová - 5.C, Martin Mruškovič - 4.C, Jaroslav Boško - 5.C, Valentína Koreníková - 5.C, Alex Oubrecht - 5.B, Michael Jesse Turner - 5.C, Sebastian Zahradnik - 4.C, Peter Adame - 5.B, Daniela Remišová - 4.C, Jozef Jaroš - 4.C, Barbora Hantáková - 4.C, Sofia Juríková - 4.C, Sophia Slováková - 5.C a Adam Janura - 5.C.  

            Kategória - BENJAMÍN (6.-7. ročník) bolo 8 úspešných riešiteľov. Najlepší z nich bol Matej Čech - 7.D, ďalej Lukáš Ištok - 6.B, Alžbeta Podhradská - 7.C, Marek Považan - 7.C, Branislav Pavlík - 6.B, Laura Richtáriková - 6.B, Vladimír Biel - 6.A a Petro Sychov - 6.B.

            Kategória - KADET (8.-9.ročník) bolo 5 úspešných riešiteľov.

            Najlepší z nich bol Miroslav Políček - 8.C, potom Šimon Záhumenský - 9.C, Viktória Skrutková - 8.B, Katarína Vachalíková - 8.C a Dominik Cigánik - 9.D. 

            Všetkým úspešným riešiteľom srdečne gratulujeme!

            Do fotogalérie bol pridaný nový album iBobor.

          • Preventívny deň

          • Prevencia je predchádzanie nežiaducim javom, rizikovému správaniu u žiakov. V škole sme pripravili preventívny deň pre žiakov 7. ročníka, kde sa počas dňa stretli s lektormi z CPPPaP, s ktorými prediskutovali rôzne témy súvisiace s ich dospievaním: Kto som v online svete? duševné zdravie a stres, závislosti, kyberšikana, záchranný systém 112. 

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Preventívny deň.

          • Prednášky - dospievanie

          • V stredu 9.11.202 mali žiaci 7. a 9. ročníka prednášky s témou dospievania s pani lektorkou Mgr. Vierou Holécovou z MP Education, s.r.o. Prvú vyučovaciu hodinu dievčatá 7.r. absolvovali tému " Dospievam alebo život plný zmien", tretiu a štvrtú hodinu deviataci " Kým začneš" a poslednú hodinu si chlapci 7.r vypočuli tému "Cesta k mužnosti". Žiakov témy, ktoré sa citlivo týkali ich veku zaujali a nemali problém dávať aj spätnú väzbu a otázky pani lektorke. Problémy v danej oblasti dospievania nevedia vždy odkomunikovať v rodine, preto táto prednášková forma bola pre nich nová príležitosť.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Prednášky - dospievanie.

          • Realizácia projektu Zelené oči

          • S radosťou oznamujeme, že projekt Bylinková záhrada pre radosť všetkých , realizovaný od marca do októbra 2022 úspešne došiel do cieľa. Čo sa nám podarilo? Spoločne so žiakmi, rodičovskou verejnosťou a zamestnancami školy sme vytvorili bylinkový raj v areáli školy, vysadili 3 lipy veľkolisté, 3 bazy čierne. Vyvýšené záhony z kvalitného sibírskeho smreka natreli šikovní deviataci. Tie sme osadili na miesto pôvodnej fytofarmy, ktorú poznačil zub času.  Práve tu našli svoj domov liečivé rastlinky, o ktoré sme sa pravidelne starali aj v letnom období . Pri zalievaní sme používali dažďovú vodu, ktorú zachytávame v 500-litrových sudoch. Počas workshopov sa verejnosť a žiaci dozvedeli o význame a spôsoboch použitia liečivých rastlín, uvarili si bylinkový čaj.  Nechýbala ani príprava tradičnej nechtíkovej masti. Nuž „ Komu sa nelení, tomu sa zelení“. Realizáciu projektu finančne podporil TSK v rámci programu Zelená župa. Ďakujeme všetkým, ktorí priložili ruku k dielu. Riaditeľka školy

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Realizácia projektu Zelené oči.