• 25. Štúrov a Dubčekov rétorický Uhrovec

          • Dnešný deň bol pre Richarda Kurajského  z 8. B úspešný.  Reprezentoval  našu školu v krajskom kole súťaže Štúrov a Dubčekov rétorický Uhrovec. Po víťazstve v okresnom kole si priviezol z Uhrovca OSOBITNÚ CENU STAROSTKY OBCE UHROVEC.  Bravúrne zvládol úvahu na tému Šaty robia človeka a taktiež v druhej časti súťaže sa bez problémov popasoval s témou Tajomná záhrada. Zároveň sa zúčastnil prehliadky RODNÉHO  DOMU Ľ. ŠTÚRA aj A. DUBČEKA. Za krásne ocenenie mu srdečne blahoželáme!

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 25. Štúrov a Dubčekov rétorický Uhrovec.

          • Krajské kolo v štvorboji

          • V utorok 24.5. sa v Dubnici nad Váhom konalo KK v štvorboji, kde postúpili naše dievčatá z okresného kola. V disciplíne hod vortexom zvíťazila Deana Tatierska a 2. miesto obsadila Ema Bošková. V celkovom hodnotení za všetky disciplíny sa na krásnom 3. mieste umiestnila Ema Bošková. Emka je náhradníčka na postup do celoslovenského kola. Gratulujeme!

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Krajské kolo v štvorboji.

          • Slávik Slovenska

          • 11.5.2022 sa uskutočnilo okresné kolo speváckej súťaže Slávik Slovenska. Reprezentovali nás v ňom v prvej kategórii Emka Oubrechtová z 2.C a v druhej kategórii Alžbetka Podhradská zo 6.C, ktorá si vyspievala druhé miesto. Gratulujeme!

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Slávik Slovenska.

          • Prevencia v škole

          • Naši siedmaci a žiaci 6.A triedy sa stretli na preventívnej aktivite s pracovníkmi RÚVZ. Dozvedeli  sa pravdivé informácie o rizikách fajčenia, rizikách užívania žuvacieho tabaku na ich zdravie. My len dúfame, že pozorne počúvali.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Prevencia v škole.

          • Prezentácia projektov 1.C

          • Utorok 24. 5. žiaci 1.C prezentovali  projekty, ktoré si pripravili.  Témy projektov boli rôznorodé. Zahŕňali rôzne vedné, ale aj umelecké oblasti. Žiaci si ich vybrali s ohľadom na ich záujmy a prístup k informáciám. Projekty odprezentovali pred rodičmi a spolužiakmi. Všetci prezentujúci žiaci za svoje práce získali osvedčenia. Na záver sa previezli 2 typmi autobusov, ktoré boli súčasťou projektu žiaka Tobiasa. Všetci boli nadšení a milo prekvapení jazdou  autobusom. 

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Prezentácia projektov 1.C.

          • Bez servítky v 9.E

          • Rodinná výchova v 9. E bola v tomto polroku zaujímavá. Na hodinách sme rozpútali hru Bez servítky. V dvojiciach sme si pripravovali mňamkové menu.

            Kuchynke sme dali riadne zabrať. Prevetrali sme všetko, čo tam máme. Vážili sme, miešali, piekli, varili, chutnali a tiež aj bodovali. Neraz sme veru  improvizovali, pretože nám chýbali pomôcky, ktoré máme pri varení v našich domácnostiach. Všetci sme prešli riadnou skúškou. Okrem toho, že sme museli celý obedík  samostatne nachystať, tiež sme museli kuchynku upratať, priebežne všetko, čo sme potrebovali v kuchyni, umývať. Vždy sme sa najviac tešili na vyzdobený stôl a  spoločné stolovanie. Nikdy sme nezabudli aj na nášho pána učiteľa Bielika, ktorý sa podujal a ochutnával to, čo sme vykúzlili. Takéto chvíle už v našej škole nezažijeme. Sú to posledné  spoločne strávené hodiny v kuchynke našej školy. Bolo nám tu fajn a budeme spomínať na to, ako sme si vychutnávali  dobroty, ktoré sme si ukuchtili.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Bez servítky v 9.E.

          • Syntax v 8.B

          • Keď nám vetné členy nejdú ľahko do hlavy, môžeme sa ich učiť zábavnou formou.

            Na hodine slovenčiny sme sa zahrali na podmet, prísudok, predmet a príslovkové určenie v mnohých zadaniach s obmenami.

            Nezabudneme na vety, ktoré sme si vymysleli a taktiež na príbehy, ktoré sme pantomimicky aj zahrali.

            Na hodine vládla tvorivá a zároveň zábavná atmosféra. Syntax sa nám vďaka názornosti už hádam navždy vryla do pamäti! Presvedčili sme sa, že „nudná“ skladba môže byť aj vtipná a pútavá. Vďaka za super hodinu...

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Syntax v 8.B.

          • Návšteva archívu

          • Žiaci 5. A  a  5. B triedy navštívili v rámci vyučovacej hodiny dejepisu Štátny archív Považská Bystrica. Oboznámili sa s jeho činnosťou a videli vzácne historické listiny. Sami žiaci sa pokúsili zahrať na pisárov a takéto vzácne listiny vytvorili.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva archívu.

          • Terchová - turistický krúžok

          • V sobotu 21. mája sme sa vybrali s našimi turistami do Terchovej. Ako prvé sme navštívili Jánošíkove diery. Prešli sme pasáže Dolných a Nových dier. Čakali tu na nás rebríky a lávky. Niektoré úseky boli veľmi úzke. Z Dier sme sa presunuli do centra Terchovej na rozhľadňu Terchovské srdce, ktorá je vysoká 30m. Rozhľadňa pozostáva z troch poschodí, z ktorých bol pekný výhľad na okolitú krajinu.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Terchová - turistický krúžok.

          • Basketbalová súťaž zručností - KK

          • 9.5. 2022 prebehlo krajské kolo v basketbalovej súťaži zručností ZŠ v telocvični 5.ZŠ. Naše družstvo zložené zo žiačok a žiakov štvrtého a piateho ročníka obsadilo krásne prvé miesto a postupuje na Majstrovstvá Slovenska - Superfinále 2022, ktoré sa uskutoční 13.-14.6.2022 v Šamoríne. Gratulujeme a držíme palce!

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Basketbalová súťaž zručností - KK.

          • Atletický štvorboj

          • Na ZŠ Nemocničná sa konal 1. ročník atletického  štvorboja. Žiaci súťažili v behu na 60 m, 600m, skoku do diaľky a hod kriketkou. Hoci bol piatok 13., našim sa darilo a v celkovom súčte zvíťazila  Deana Tatierska a na 2. mieste skončila Ema Bošková. Dievčatá postupujú do krajského kola. Gratulujeme.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Atletický štvorboj.

          • Basketbalová súťaž zručností

          • 2.5. 2022 sa uskutočnilo okresné kolo v basketbalovej súťaži zručnosti ZŠ v telocvični Súkromnej ZŠ DSA. Naše družstvo zložené zo žiačok a žiakov štvrtého a piateho ročníka obsadilo krásne prvé miesto a postupuje do krajského kola,ktoré sa uskutoční vo štvrok 19.5.2022 Gratulujeme a držíme palce!

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Basketbalová súťaž zručností.

        • Voľné pracovné miesto
          • Voľné pracovné miesto

          • Základná škola, Slovenských partizánov 1133/53, Považská Bystrica ponúka pracovné miesto - upratovačky, na zástup počas dlhodobej PN s nástupom ihneď. V prípade záujmu kontaktujte riaditeľku školy na telefónnom čísle 0911 949 179 alebo mailom na riaditelka@piatazs.sk

          • Bylinková záhrada pre radosť všetkých

          • Prinášame informácie o aktivitách v rámci projektu. Podarilo sa nám zdemontovať pôvodnú fytofarmu, ktorú poznačil zub času. S láskou a vďakou sme si spomenuli na pána učiteľa Karola Križalkoviča, ktorý sa pričinil o jej vytvorenie. Naši šikovní deviataci natreli drevené záhony, vyrovnali terén. S pánmi školníkmi osadili záhony a vysypali dekoračný kameň, ktorý nám darovali spokojní rodičia zo Sverepca. Včera sme plnili záhony zeminou a dnes začala výsadba liečiviek. Ďakujeme všetkým, ktorí priložili ruku k dielu a zveľaďujú areál našej školy. Sme na Vás hrdí. Iveta Štiborová, riad. školy

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Bylinková záhrada pre radosť všetkých.

          • Vybíjana - regionálne kolo

          • 5.5.2022 sa konalo na našej škole ďalšie kolo vo vybíjanej dievčat 2.stupňa. Tesným výsledkom 15:16 sa nám nepodarilo vyhrať nad školou z Dubnice. Porazili sme školu z Beluše, tak nám prináležalo 2.miesto.Blahoželáme a držíme palce budúci rok.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Vybíjana - regionálne kolo.

          • Slávik Slovenska

          • Okrem hrejivých lúčov slnka našu školu každú jar navštevuje aj Slávik. Nie hociaký, ale Slávik Slovenska, čiže už dobre známa súťaž v speve ľudových piesní. Tento rok si svoje hrdielka precvičili malí i väčší slávici a ich snaženie bolo opäť odmenené.

            V 1. kategórii porota udelila dve 3. miesta - Karin Bubeníkovej a Danielke Remišovej z 3.C. Emka Janovicová z 2.B získala 2. miesto a reprezentovať v okresnom kole nás bude Emka Oubrechtová z 2.C, ktorá obsadila 1. miesto.

            V 2. kategórii ocenila porota 3. miestom výkon Valentínky Koreníkovej zo 4.D, 2. miesto patrí Janke Krištofovej zo 6.C a 1. miesto si vyspievala Alžbetka Podhradská zo 6.C.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za krásny zážitok, oceneným srdečne gratulujeme  a víťazkám oboch kategórií -  Alžbetke s Emkou - prajeme veľa šťastia v okresnom kole.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Slávik Slovenska.

          • Rozpomínanie

          • Pondelky sú rôzne – príjemné, nepríjemné, plné skúšania, ale aj zážitkov. Pondelok 2.5. bol pre žiakov 2.stupňa našej školy spojený s Rozpomínaním. A na čo sme spomínali? Na truhlicu, ktorá pochádza z Maríkovskej doliny,  dozvedeli sme sa o predkresťanských bohoch na našom území, remeselnej výroby, ale aj ako vznikali erby a pečate. Vytvárali sme heraldické povesti, báje, v ktorých vystupovali staroslovanskí bohovia, nazreli sme do dielne alchymistov, ale aj stredovekej kuchyne. Naučili sme sa jeden zo stredovekých tancov za výdatného muzicírovania dnes vzniknutej stredovekej hudobnej skupiny, vytvorili sme s drotárom úžasné výrobky, s ilustrátorom  sme sa popasovali s vytvorením ilustrácií k rozprávke.... jednoducho aktívne sme putovali storočiami.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Rozpomínanie.

        • Súťaž
          • Súťaž

          • Milí rodičia a priatelia školy,

            spoločnosť Lidl pripravila pre školy súťaž o výpočtovú techniku. Naša škola je v kategórii, kde výhra predstavuje 40 000€. A to už je ozaj niečo!

            Ak Vy alebo Vaši príbuzní radi nakupujú v Lidli a nákup bude mať hodnotu nad 20€, zákazník získa balíček, v ktorom nájde 5ks nálepiek a 1hlasovaciu kartičku. Práve hlasovania kartička je najdôležitejšia.

            Na stránke www.malovaneslovensko.sk je potrebné urobiť iba 3 kroky:

            1. vyplniť mesto Považská Bystrica

            2. zvoliť našu školu Základná škola - Slov.partizánov 1133/53

            3. napísať 8miestny kód z hlasovacej kartičky a svoj hlas odoslať.

            Týmto hlasom posuniete našu školu k neuveriteľnej výhre, ktorá poslúži všetkým deťom našej školy.

            Ak by ste nevedeli našu školu nájsť, alebo sa Vám jednoducho nechce hlasovať, vôbec sa nenahneváme, ak hlasovaciu kartičku pošlete po žiakovi do školy a my to za Vás urobíme.

            Súťaž prebieha do 30.06.2022.

            Týmto oznamom škola nechce nijako propagovať spoločnosť Lidl, ani nikoho nútiť, aby v nej začal nakupovať. Všetky školy na Slovensku boli do súťaže automaticky zaradené. Budeme vďační všetkým, ktorí získajú hlasovaciu kartičku a podporia ňou našu školu.

            ĎAKUJEME

        • Chemická olympiáda - KK
          • Chemická olympiáda - KK

          • Vo štvrtok 28.4.2022 sa v Novákoch konalo krajské kolo chemickej olympiády v kategórii D. Našu školu reprezentoval Adrián Horný z 9.E triedy, ktorý sa spomedzi 39 súťažiacich umiestnil na 3. mieste.K vynikajúcemu výsledku úprimne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov.