• Deň otvorených dverí

          • Dnes bol u nás na Päťke Deň otvorených dverí. Pozvanie prijali pani učiteľky a predškoláci z MŠ Lánska, MŠ Železničná, MŠ Mierová a MŠ Rozkvet. A veru sa bolo na čo pozerať.

            Deti postupne prechádzali pripravenými stanovišťami. Najskôr sa zastavili na hudobnej výchove, zaspievali si, zatancovali a dozvedeli sa niečo o rôznych hudobných nástrojoch. Sprevádzala ich pani učiteľka Lenka Kľúčiková a jej hudobný krúžok.

            Potom ich čakali tvorivé dielničky s pani učiteľkou Hankou Škultétyovou a jej žiakmi. Tu sa maľovalo na tvár, vyrábalo sa z papiera, tvorili sa veľkonočné vajíčka či dokonca pracovalo s farebným pieskom.

            Pán učiteľ Ľuboš Štibor deťom poodhalil tajomstvá fyziky. Veci lietali, vybuchovali, voda sa obrátila hore dnom a nevyliala, ukázal im zaujímavosti s elektrinou a mnoho iného. Fyzikálna učebňa bola plná smiechu a zvedavých otázok.

            Ďalšie prekvapenie ich čakalo s pani učiteľkami Monikou Chalmovskou a Alenkou Belásovou,kde si mohli vyskúšať praktické zručnosti, napr. hru zrkadiel, drôtikárstvo, vyrábanie vrtuliek či odliatkov.

            Práca s farebnou plastelínou (školská výroba), tajné písmo, ktoré sa ukáže až po zapálení, či farebný sliz sa deťom veľmi páčili.

            A keďže po všetkých aktivitách deťom škvŕkalo v bruškách, naše šikovné pani vychovávateľky z ŠKD ich privítali v našej v "školskej"  cukrárni čajíkom, sladkosťou a koláčikmi, ktoré skvele vyzerali a ešte lepšie chutili.

            Dúfame, že sa u nás cítili dobre a s niektorými sa uvidíme v prvom ročníku.

            Ďakujeme

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň otvorených dverí.

          • Veľkonočné tvorivé dielne

          • Čo všetko dokážu šikovné ruky, fantázia a dobrá nálada – to ukázali žiaci 1.C spolu so svojimi rodičmi na tvorivých dielňach dňa 29. marca 2023. Vo svojich milých výtvoroch využili rôzny  materiál, ktorý sa premenil na veľkonočné dekorácie- sliepočky, veľkonočné vajíčka a venčeky. Ďakujem všetkým, ktorí  prišli a tešíme sa na ďalšie tvorivé stretnutie v našej triede.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Veľkonočné tvorivé dielne.

          • Považskobystrická latka

          • Dňa 28.3.2023 sa v Pov. Teplej konal už jubilejný 50.ročník súťaže " Považskobystrická latka ". Naši žiaci úspešne reprezentovali aj našu školu. Súťažilo sa v 10 kategóriach podľa ročníku narodenia. 1.miesto vyskákali Sofia Slováková z 5.C a Jakub Hričo z 5.B., 2. miesto obsadili Simona Krištofíková zo 7.D a Lukáš Binka zo 6.C a 3.misto získal Matúš Križan zo 7.C. Blahoželáme!

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Považskobystrická latka.

        • Matematický klokan
          • Matematický klokan

          • Najväčšia žiacka matematická súťaž na svete , ktorá sa uskutočnila v pondelok 27. marca 2023. Na našej škole sa jej zúčastnilo 78 žiakov 1. - 4. ročníka.

            Kategória:        Počet súťažiacich:

            Klokanko1                  18

            Klokanko2                  28

            Klokanko3                  18

            Klokanko4                  14

            Úlohy,ktoré žiaci riešili, podporujú logické myslenie ,ukazujú deťom, že aj matematika môže byť zaujímavá a zábavná. Deti sa učia podať výkon v určenom čase, pracovať s odpoveďovými hárkami. Tieto skúsenosti neskôr využijú pri dôležitých testovaniach. Každému dieťaťu zostane na súťaž spomienka v podobe krásneho diplomu a malého darčeka. Tí najúspešnejší dostanú zaujímavú cenu. Päť šťastlivcov získa v žrebovaní mobil.

            Všetkým súťažiacim ďakujeme a držíme palce!

          • Spoločná hodina slovenčiny 8.B v 4.C

          • O tom, že je kniha medzi deťmi stále populárna, sa dozvedeli včera ôsmaci v 4.C. Rozhodli sa, že im prečítajú príbeh z knihy pre deti a vôbec netušili, že im štvrtáci budú nielen v čítaní, ale aj v rôznych zadaniach z literatúry tak zdatne konkurovať. Nielenže poznali obálky detských kníh, ktoré im ôsmaci vybrali, dokonca vedeli prerozprávať príbehy, ktoré sa v knihách rozvíjali. Na fotografiách hravo odhalili aj Ľudovíta Štúra, prezradili ôsmakom, čo všetko o ňom vedia a za túto odpoveď sa vôbec nemuseli hanbiť. Dokonca poznali aj to, prečo si pripomíname MAREC - MESIAC KNIHY. Aj mnohé decká na 2.stupni nevedia, že sa spája s menom slepého kníhkupca Mateja Hrebendu. Naopak štvrtáci preskúšali ôsmakov v ich dostatočne nadobudnutých zručnostiach pri práci s knihou, pozornosť čítania a schopnosť vyhľadávať informácie z prečítaného textu. Hodina bola naozaj interaktívna, zaujímavá, decká sa navzájom spoznali a štyria najšikovnejší štvrtáci boli odmenení vecnými cenami, ktoré pre nich pripravila Karolínka Zemančíková, za čo jej veľmi pekne ďakujeme. Aj ostatni žiaci a pani učiteľky si pochutnali za aktívnu prácu na sladkých odmenách. Bodaj by takýchto hodín bolo viac!

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Spoločná hodina slovenčiny 8.B v 4.C .

          • Geograficko - fyzikálna exkurzia Mochovce, Brhlovce

          • Žiaci 8.ročníka ,v stredu 22. marca, absolvovali geograficko-fyzikálnu exkurziu do Brhloviec a Mochoviec. V obci Brhlovce sme na prechádzke videli pôvodné kamenné obydlia v sopečných horninách-tufoch. V areáli jadrovej elektrárne v školiacom stredisku Energoland žiaci počas 2 hodín absolvovali výklad o výrobe energie v jadrovej elektrárni. Na rôznych interaktívnych zariadeniach aj zábavnou formou získali nové vedomosti.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Geograficko - fyzikálna exkurzia Mochovce, Brhlovce.

          • Projekt Záchranár v škole

          • Dňa 22. 3. 2023 sa v našej škole zastavili Záchranári z Emergency Support OZ s ich projektom „Záchranár v škole“. Záchranári ukázali deťom základy prvej pomoci. Žiaci sa naučili používať obväzy, naučili sa ako reagovať pri rôznych život ohrozujúcich stavoch, naučili sa resuscitovať. Formou prednášky žiakom priblížili prácu záchranárov po príchode na miesto zásahu. Samozrejme nechýbala ukážka materiálno-technického vybavenia sanitky.

            Ďakujeme za realizáciu Emergency Support OZ z Trenčína

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Projekt Záchranár v škole.

          • TELOCVIČŇA OŽILA PREDŠKOLÁKMI

          • Tak ako aj po iné roky, aj tento rok, navštívili našu školu budúci prváci.  Prišli v sprievode pani učiteliek, aby  u nás strávili zábavné športové dopoludnie. Telocvičňa sa zmenila na rozprávkovú krajinu „SNEHULIENKOVO“, kde deti plnili rôzne úlohy, aby zachránili Snehulienku. Na siedmych stanovištiach prekonávali rôzne prekážky. Deti boli rozdelené do tímov, ktorým velili naši šikovní štvrtáci.  Po veselej rozcvičke, behali, preskakovali,  obiehali kužele, podliezali, plazili sa v tuneli, váľali sa a šmýkali na šmykľavke.  Vyskúšali  si florbal, basketbal  a skákali  na trampolínkach. Športové výkony detí  boli podporiť aj prváci z 1. A, medzi ktorými si predškoláci našli svojich kamarátov.  Za svoju snahu a šikovnosť boli odmenení zlatou medailou. Na záver si všetci  spoločne zatancovali.

            Vďaka patrí pani vychovávateľkám, ktoré krásne podujatie pripravili.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album TELOCVIČŇA OŽILA PREDŠKOLÁKMI.

          • Deň vody

          • Na pozvanie PK Človek a príroda navštívili v piatok 17.3.2023 našu školu pracovníčky Štátnej ochrany prírody SR zo Správy CHKO Strážovské vrchy, ktoré veľmi zaujímavým spôsobom priblížili piatakom nielen kolobeh vody v prírode a život vo vodnom ekosystéme, ale aj vplyv znečisťujúcich látok na organizmy a okolité prostredie. Spolu so žiakmi hľadali spôsoby, akými dokážu aj oni sami pravidelne prispievať k ochrane životného prostredia.  Nepochybne najväčším lákadlom pre detské oči sa stali zuby bobra, či model jeho chvosta, predných a aj zadných končatín ako aj pokus modelujúci cestu roztokov látok rastlinným telom.

            Veľmi pekne ďakujeme Správe CHKO za  cenné chvíle a veríme, že sa uvidíme aj v budúcnosti. A nielen pri príležitosti Dňa vody...

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň vody.

          • OKRESNÉ KOLO HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • Dňa 14. 3. 2023 sa v CVČ v Považskej Bystrici konalo okresné kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Súťažilo sa v 3 kategóriách, a to v poézii i próze. Našu školu reprezentovali piati žiaci - Daniela Remišová zo 4.C, Klaudia Berhanová a Valentína Koreníková z 5.C, Peter Babínec z 8.B a Miroslav Poliček z 8.C. Peťo sa v 3. kategórii v prednese prózy umiestnil na 3. mieste a Mirko získal v prednese poézie v 3. kategórii krásne 1. miesto. Obom chlapcom srdečne blahoželáme a všetkým zúčastneným ďakujeme za reprezentáciu školy. 

          • Liečivé rastliny

          • V utorok 14. 3. 2023 sme na predmete Liečivé rastliny v rámci témy Včelie produkty, ochutnávali peľové zrnká. Pre efektívnejšie využitie sme ich nechali 15 minút aktivovať v mliečnych výrobkoch. Žiaci sa dozvedeli o ďalšom veľmi výživnom spôsobe ako podporiť imunitu a tým svoje zdravie.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Liečivé rastliny.

          • Tvorivé dielne 2.C

          • Dňa 13.3. mali žiaci 2.C s pani  učiteľkou Dudoňovou tvorivé dielne vo vlastivednom múzeu na tému: Prichádza jar. Žiaci si vyrobili krásne výrobky, ktoré im urobili veľkú radosť.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Tvorivé dielne 2.C.

          • OK midicool volley chlapci

          • V piatok 10.3. na našej škole prebehli majstrovstvá okresu v MIDI volejbale. Tejto súťaže sa zúčastnili 3 družstvá, okrem našej školy ešte Dolná Maríková a Domaniža. Naši žiaci v zložení Michal Vachalík, Bruno Ovčík, Martin Markovič a Peter Babinec obsadili 2. miesto. Víťazom turnaja sa stala Domaniža. Našim žiakom za reprezentáciu školy ďakujeme. 

            Do fotogalérie bol pridaný nový album OK midicool volley chlapci.

          • Beseda s prokurátorkou

          • Dňa 8.marca  zažili žiaci 8.A, 8.C, 9.C  a 9.D netradičnú hodinu občianskej náuky a besedovali s pani prokurátorkou Mgr. Lenkou Danihlíkovou. Vďaka pani prokurátorke sa žiaci lepšie zorientovali  v  problematike právnych odvetví a najviac ich zaujalo trestné právo mladistvých a  zaujímavé prípady z praxe. Žiaci kládli zaujímavé a zvedavé otázky.  Väčšina otázok smerovala k trestno - právnej zodpovednosti maloletých, rizikám distribúcie a prechovávaniu drog a ku krádežiam. Žiaci na záver skonštatovali, že si touto praktickou hodinou rozšírili svoje právne povedomie.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Beseda s prokurátorkou.

          • Marec - Mesiac knihy a burza kníh

          • Marec už tradične označujeme ako Mesiac knihy. Pri tejto príležitosti sa v našej škole budeme viac venovať čítaniu a knižkám. Môžete sa tešiť na čitateľské aktivity v školskej knižnici, rôzne  rozprávkové kvízy, súťaže,  tajničky, hádanky, spoločné čítanie knižiek v triedach a

            JARNÚ BURZU KNÍH. Ak máte doma knižku, ktorú ste prečítali, leží v poličke nepovšimnutá a padá na ňu prach, MÔŽETE JU DAROVAŤ. Aj vaša knižka môže ostatných motivovať k čítaniu. 

            Poraďte sa s rodičmi. Zachovalé knihy prineste pani triednej učiteľke. Spoločne ich vyzbierame a zorganizujeme predajnú burzu kníh, ktorá sa bude konať posledný marcový týždeň.

            Zo všetkých žiakov, ktorí sa zapoja do burzy, vyžrebujeme troch šťastlivcov, ktorí získajú nové knižky.

            Veríme, že každá prinesená knižka vyčarí radosť

             v srdiečku všetkým, ktorí si ju kúpia. 

          • Marec mesiac knihy

          • Dňa 6.3.deti p.učiteľky Dudoňovej  z 2.C triedy ku dňu: Marec mesiac knihy - vyzdobili svojimi výrobkami a postavičkami autobus MHD spolu aj so žiakmi druhákmi z 3.ZŠ.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Marec mesiac knihy.

          • Lyžiarsky kurz 7CD

          • Od 21. 02 2023 do 24. 02. 2023 sa naše ďalšie dve siedmacke triedy zúčastnili základného  lyžiarskeho  výcviku v lyžiarskom stredisku Jasenská dolina. Na začiatku kurzu boli žiaci rozdelení do družstiev podľa výkonnosti. Žiaci si postupne osvojili základy lyžovania a stali sa skutočnými lyžiarmi. Svoje schopnosti môžu naďalej rozvíjať rekreačným športovaním. 

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Lyžiarsky kurz 7CD.