• Okresné kolo technickej olympiády

          • Vo štvrtok 24. 11. 2022 sa uskutočnili okresné kolo technickej olympiády, v ktorej sme mali svoje zastúpenie. V kategórii B nás reprezentoval Michal Pavlovič a obsadil 4. miesto, v kategórii A nás zastupovali Kajka Pepichová a Šimon Záhumenský a tiež obsadili 4. miesto. Gratulujeme.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Okresné kolo technickej olympiády.

        • Okresné kolo SJL
          • Okresné kolo SJL

          • Dňa 10. 11. 2022 sa uskutočnilo okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry v kategórii C. Našu školu reprezentoval Richard Kurajský z 9. B, ktorý obsadil 5. miesto. Darilo sa mu najmä v rečníckom prejave i vo vedomostnom teste. Srdečne blahoželáme!

          • Návšteva Považskobystrickej knižnice - ŠKD

          • Deti zo školského klubu prežili opäť zaujímavé popoludnie.  Voľný čas strávili v  mestskej knižnici. Pri návšteve, ktorá trvala takmer  2 hodiny zistili, čo im ponúka budova stará viac ako 120 rokov. Deti sa dozvedeli, že  knihy sa dajú  nielen kúpiť ale aj požičať. S pomocou pani knihovníčky si vytvorili vlastnú záložku do knihy a porozprávali  sa o čítaní a obľúbenej knižke. Pani knihovníčka ukázala deťom  postup vyhľadávania kníh a možnosť zapožičania. Deti mohli blúdiť pomedzi regály, vyberať a listovať v rôznych tituloch, ktoré ich zaujali. Veľmi pútavé bolo rozprávanie o knihách pre nevidiacich a slabozrakých. Deti zistili, že knihy možno "čítať prstami." Pre mnohých bolo zážitkom  vyskúšať si hmatom plastické písmo vyrazené do papiera a vylúštiť názov knihy v Braillovom písme.  Záver návštevy patril čítaniu. V pokojnej atmosfére  "pod lampou" počúvali  poučný príbeh o počarbanej knižke. Príbeh  motivoval deti k diskusii o tom, ako a prečo je potrebné sa o knihy starať. Návšteva knižnice bola pre deti veľmi hodnotná, ostáva len dúfať, že deti v tomto uponáhľanom svete nestratia záujem o čítanie.

            Vďaka patrí pani knihovníčkam z detského oddelenia a beletrie, ktoré pre nás tento zaujímavý program pripravili. 

            L.PÉLIOVÁ 

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva Považskobystrickej knižnice - ŠKD.

        • OZNAM vedúcej školskej jedálne
          • OZNAM vedúcej školskej jedálne

          • Vážení rodičia stravníkov, pripomíname, že stravné na mesiac december je potrebné
            uhradiť do pondelka 21.11. 2022 na účet ŠJ SK 02 5600 0000 0028 20768006 :
            I. stupeň – 21,76 EUR
            II. stupeň – 23,20 EUR

          • OK - stolný tenis

          • V stredu 16. 11. 2022 sa konalo okresné kolo v stolnom tenise žiakov a žiačok. Našu školu úspešne reprezentovali chlapci Šimon Hanták, Ján Pepich, Rasťo Jakubec a Bruno Ovčík. V silnej konkurenci získali 3. miesto. Dievčatá v zložení Deana Tatierská, Liliana Richtáriková, Paťa Raríková a Ema Bošková obsadili 4. miesto. Gratulujeme

            Do fotogalérie bol pridaný nový album OK - stolný tenis.

          • Hodina techniky

          • Naši ôsmaci si boli vyskúšať navrhnúť a nakresliť súčiastky v kresliacom programe AutoCad a Inventor v SPŠ,spolupracovali s maturantami v odbore strojárstvo.Išlo im to spolu výborne.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Hodina techniky.

          • Kariérne poradenstvo v 9. A

          • Voľba strednej školy a voľba povolania nie je ľahká. Dúfam, že stretnutie s kariérovou poradkyňou z CPPPaP bola pomocou pre našich deviatakov pri ich rozhodovaní.

        • iBobor
          • iBobor

          • Aj v tomto školskom roku 2022/2023 sme sa v dňoch od 7.11 do 11.11 zapojili do informatickej súťaže iBobor. Vybraní súťažiaci riešili priamo cez počítač rôzne zadania z oblasti informatiky, algoritmizácie a logického uvažovania. Boli rozdelení do štyroch súťažných kategórii:

            Kategória - DROBEC (2.-3. ročník) bolo 5 úspešných riešiteľov.

            Najlepší z nich bol Matej Mitaš - 3.C, ďalej Veronika Turner - 3.C, Lujza Kuťková - 2.A, Mychailo Loburak - 2.C a Eliška Čechová - 3.C.

            Kategória - BOBRÍK (4.-5.ročník) bolo 25 úspešných riešiteľov.

            Najlepší z nich bol Ondrej Brídzik - 5.C, potom Jakub Tomana - 5.A, Anna Ježíková - 4.A, Agáta Krčík - 5.C, Alex Brojo - 5.C, Filip Ftorek - 4.B, Tamara Hrkotová - 5.B, Vladimíra Vojtášová - 4.A, Bronislava Spurná - 5.B, Ján Turányi - 5.C, Klára Podušelová - 4.C, Klaudia Berhanová - 5.C, Martin Mruškovič - 4.C, Jaroslav Boško - 5.C, Valentína Koreníková - 5.C, Alex Oubrecht - 5.B, Michael Jesse Turner - 5.C, Sebastian Zahradnik - 4.C, Peter Adame - 5.B, Daniela Remišová - 4.C, Jozef Jaroš - 4.C, Barbora Hantáková - 4.C, Sofia Juríková - 4.C, Sophia Slováková - 5.C a Adam Janura - 5.C.  

            Kategória - BENJAMÍN (6.-7. ročník) bolo 8 úspešných riešiteľov. Najlepší z nich bol Matej Čech - 7.D, ďalej Lukáš Ištok - 6.B, Alžbeta Podhradská - 7.C, Marek Považan - 7.C, Branislav Pavlík - 6.B, Laura Richtáriková - 6.B, Vladimír Biel - 6.A a Petro Sychov - 6.B.

            Kategória - KADET (8.-9.ročník) bolo 5 úspešných riešiteľov.

            Najlepší z nich bol Miroslav Políček - 8.C, potom Šimon Záhumenský - 9.C, Viktória Skrutková - 8.B, Katarína Vachalíková - 8.C a Dominik Cigánik - 9.D. 

            Všetkým úspešným riešiteľom srdečne gratulujeme!

            Do fotogalérie bol pridaný nový album iBobor.

          • Preventívny deň

          • Prevencia je predchádzanie nežiaducim javom, rizikovému správaniu u žiakov. V škole sme pripravili preventívny deň pre žiakov 7. ročníka, kde sa počas dňa stretli s lektormi z CPPPaP, s ktorými prediskutovali rôzne témy súvisiace s ich dospievaním: Kto som v online svete? duševné zdravie a stres, závislosti, kyberšikana, záchranný systém 112. 

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Preventívny deň.

          • Prednášky - dospievanie

          • V stredu 9.11.202 mali žiaci 7. a 9. ročníka prednášky s témou dospievania s pani lektorkou Mgr. Vierou Holécovou z MP Education, s.r.o. Prvú vyučovaciu hodinu dievčatá 7.r. absolvovali tému " Dospievam alebo život plný zmien", tretiu a štvrtú hodinu deviataci " Kým začneš" a poslednú hodinu si chlapci 7.r vypočuli tému "Cesta k mužnosti". Žiakov témy, ktoré sa citlivo týkali ich veku zaujali a nemali problém dávať aj spätnú väzbu a otázky pani lektorke. Problémy v danej oblasti dospievania nevedia vždy odkomunikovať v rodine, preto táto prednášková forma bola pre nich nová príležitosť.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Prednášky - dospievanie.

          • Realizácia projektu Zelené oči

          • S radosťou oznamujeme, že projekt Bylinková záhrada pre radosť všetkých , realizovaný od marca do októbra 2022 úspešne došiel do cieľa. Čo sa nám podarilo? Spoločne so žiakmi, rodičovskou verejnosťou a zamestnancami školy sme vytvorili bylinkový raj v areáli školy, vysadili 3 lipy veľkolisté, 3 bazy čierne. Vyvýšené záhony z kvalitného sibírskeho smreka natreli šikovní deviataci. Tie sme osadili na miesto pôvodnej fytofarmy, ktorú poznačil zub času.  Práve tu našli svoj domov liečivé rastlinky, o ktoré sme sa pravidelne starali aj v letnom období . Pri zalievaní sme používali dažďovú vodu, ktorú zachytávame v 500-litrových sudoch. Počas workshopov sa verejnosť a žiaci dozvedeli o význame a spôsoboch použitia liečivých rastlín, uvarili si bylinkový čaj.  Nechýbala ani príprava tradičnej nechtíkovej masti. Nuž „ Komu sa nelení, tomu sa zelení“. Realizáciu projektu finančne podporil TSK v rámci programu Zelená župa. Ďakujeme všetkým, ktorí priložili ruku k dielu. Riaditeľka školy

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Realizácia projektu Zelené oči.

          • Deň jablka 3.C

          • Dňa 24. októbra 2022 si žiaci a žiačky 3.c triedy zorganizovali tematický deň s názvom Deň jablka. Od rána sa v miestnosti mihala len červená, zelená, žltá a hnedá farba, pretože všetky deti boli sfarbené do jesene. Pani učiteľky pripravili pracovné listy, na ktorých mali pripravené úlohy z anglického a slovenského jazyka, matematiky, ale aj prírodovedy a pracovného vyučovania. Pomocou jablka sa učili delenie na časti, vybrané slová, ale aj to, koľko vitamínov obsahuje toto ovocie. Spoločne si pripravili chutný mrkvovo- jablkový šalát s medom, a tiež si pochutili na jabĺčkovom koláčiku, ktorý už vopred napiekla pani učiteľka. Na záver vyrobili k jablkovým stromom aj pani jabĺčkové, ktoré teraz krásne vynikajú na nástenke v triede. Všetkým sa takéto vyučovanie páčilo.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň jablka 3.C.

        • Školské kolo OSJL
          • Školské kolo OSJL

          • Dňa 13. 10. 2022 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry v kategórii C. V online teste, transkripcii textu a v rečníckom prejave si svoje vedomosti preverili žiaci 8. a 9. ročníka. Výsledky boli nasledovné: 1. miesto – Richard Kurajský z 9. B, 2. miesto – Miroslav Poliček z 8. C a 3. miesto Karin Kľúčiková z 9. D. Úspešnými riešiteľmi boli aj Dominik Cigánik z 9. D, Šimon Záhumenský a Karolína Pepichová z 9. C, Karolína Zemančíková, Peter Babínec, Viktória Skrutková a Alexandra Púčeková z 8. B. Richard Kurajský postupuje do okresného kola.
            Všetkým blahoželáme! 

          • Prevencia zdravia na ETV

          • Dňa 17.10.2022 si žiaci 8.ročníkov na hodine ETV pripomenuli zásady správnej zubnej hygieny spolu s dentálnou hygieničkou. Zaujímavým spôsobom sa dozvedeli ako správne starať o svoje zúbky. Z hodiny si odniesli veľa poučných informácií. 

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Prevencia zdravia na ETV.

          • Považský hrad - turistický krúžok

          • Dňa 23. októbra 2022 sme navštívili Považský hrad. Náš výlet na toto miesto sa perfektne vydaril. Slnečné počasie, dobrá nálada a túžba za novým poznaním krás nás viedla ponad hmlisté ráno. Na hradnom nádvorí nás čakalo prekvapenie. Deti mohli vidieť ako sa žilo v stredoveku. Vyskúšali si historické remeslá - razenie mincí, výrobu sviečok, dobovú kuchyňu (pečenie placiek), kreslenie pigmentom a zapojili sa do aktivít lukostreľby a šermu. 

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Považský hrad - turistický krúžok.

          • Láska nepozná starobu, srdce nepozná vrásky

          • Október tradične označujeme ako Mesiac úcty k starším. V piatok - 21.10.2022 si naši "družinári" zo 4. A a 1. A pozvali do školy svoje babičky a deduškov, aby im poďakovali za ich lásku a starostlivosť. V herni, pri svetle sviečok, vôni koláčov, kávy a ovocia sa zastavil čas. V tomto zložitom období to bol vzácny okamih. Stretli sa dve generácie, ktoré si mali čo povedať a tešili sa zo vzájomnej prítomnosti. Deti zapriali starkým veľa zdravia,  šťastia a spokojnosti v živote.  Pásmo básničiek, pesničiek a tancov zahrialo pri srdci a pohladilo dušu. Slávnostnú atmosféru podčiarkli aj tóny keyboardu, na ktorom zahrala Katka Červeňáková. Na flaute a klarinete  zahral Ondrejko Cigánik. Deti darovali starým rodičom vlastnoručne vyrobené darčeky a venovali kvietok. Úsmev na tvári, niekde aj slzička v oku  vyjadrovali spokojnosť zo vzácneho stretnutia.

            Ďakujeme všetkým, ktorí pomohli zorganizovať takéto krásne posedenie.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Besiedka - ŠKD.

          • Púšťanie šarkanov

          • K tradičným jesenným aktivitám v školskom klube patria tzv. "dni šarkanov." Deti vytvárajú šarkanov. Strihajú, lepia, maľujú, no najviac sa tešia, keď si ich môžu púšťať na lúke. Krásne jesenné počasie nám prialo a my sme si mohli našich farebných šarkanov púšťať celý týždeň. Veľkých, malých, Spidermannov, drakov, sovy aj motýľov, všetci sa vznášali vo vzduchu a robili nám radosť. Pretekali sme sa komu vyletí najvyššie. Pretože vietor nám moc neprial, riadne sme sa nabehali a šarkan často "pikoval" do zeme. Pani vychovávateľky mali čo robiť.  Hlavne, keď sa nám roztrhlo lanko, nevydržala konštrukcia alebo sme sa pri behu navzájom pomotali. Púšťanie šarkanov je zložité, ale keď sa to naučíme, je to veľká zábava.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Šarkaniáda ŠKD.

          • Výrobky z prírodného materiálu

          • Začiatok jesene zavítal aj k nám do školských priestorov. Pestrá jeseň prišla vďaka kreativite žiakov piateho ročníka konkrétne 5.A triedy na hodine techniky. Žiaci využili  prírodný materiál a vytvorili pestrofarebné jesenné aranžmány. 

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Výrobky z prírodného materiálu.